A choćby i dalszy docinek nie był już asfaltowy, to tylko lepiej – będziecie jechać wolniej, przez co będziecie mogli podziwiać dłużej te niesamowite góry Czarnogóry! Do tego punktu widokowego może Wam być ciężko dostrzec, gdyż nie mogę znaleźć go na mapie. Jednak znajduje się mniej więcej gdzieś tutaj. Niemniej jeśli dojedziecie do końca tej drogi to kierujcie się oznaczonym na czerwono szlakiem. Jak coś pełen artykuł z Gór Przeklętych możecie znaleźć tutaj – Trekking w Czarnogórze. Tam też więcej fotografii! Zapraszam też do vloga z naszego trzeciego pobytu w Czarnogórze! Jezioro Bukumirsko. Kucka Kraina Jadąc dalej, na samym końcu tej trasy możecie zobaczyć, że dotarłem do Jeziora Bukumirsko. Jak twierdzi fotograf Stefan, z którym jechałem, jest to miejsce równie piękne jak Góry Durmitor.
Jego wysokość Kotor i Zatoka Kotorska Ktoś ostatnio mi powiedział, że nie wie po co tyle po świecie jeździł. Daleka Azja, Ameryki, Australia – jak tutaj, prawie za miedzą jest taka perełka jak Kotor. I faktycznie Kotor i cała Zatoka Kotorska jest niesamowita. Trochę ciasna w okresie letnim, jednak i tak bardzo urokliwa. Mocno polecam – zwłaszcza zostać na noc, kiedy już się luzuje atmosfera i w spokoju, pustymi chodnikami można pozwiedzać Stare Miasto. Także tutaj więcej rozpisywał się nie będę, bo powstał niedawno osobny, bardzo obszerny, poradnikowy wpis dotyczący Kotoru i całej Zatoki. Napisałem w nim, że warto odwiedzić także inne miejsca w okolicy takie jak Półwysep Lustica, Vrmac czy też miejscowości Herceg Novi, Perast czy Tivat. Opis z wieloma zdjęciami, a także mapką. Zapraszam tutaj: Kotor i Zatoka Kotorska.
Do Czarnogóry można wjechać na dowód osobisty i paszport. Więcej informacji na stronie MSZ: https://polakzagranica. msz. gov. pl/Czarnogora, MNE. html Istnieje też możliwość bezpośrednich lotów do Czarnogóry z Polski. Loty oferują linie lotnicze LOT, można też polecieć czarterem z biur podróży Rainbowtours, Neckermann lub Tui. Koszt biletu w obie strony to około 1000 zł ale gdy są promocje i oferty last minut bilet można kupić nawet za 200 zł. Czas lotu to od półtorej do dwóch godzin. Z Berlina, Brukseli lub Londynu też są bezpośrednie połączenia lotnicze tanimi liniami Ryanair.
Ciekawe miejsca, atrakcje, zwiedzanie, noclegi Park Narodowy Lovcen! Będąc już w okolicach Kotoru, nie wypada pominąć kolejnego fenomenalnego masywu górskiego, jakim jest Lovcen. Mowa o Parku Narodowym Lovcen, który być może do największych nie należy, jednak zdecydowanie jest miejscem wartym w Czarnogórze odwiedzenia. Zwłaszcza, jeśli będziecie stacjonować w Kotorze, skąd Lovcen jest świetnym miejscem na jednodniową wycieczkę. Jak już pisałem w wspomnianym wyżej tekście o Kotorze, w samym parku Lovcen najlepiej udać się jest na najwyższy szczyt w masywie Lovcen – Štirovnik (1749 m n. p.
Naprawdę polecam tę trasę, powalające widoki również. Polecam odwiedzić w Durmitorze również Czarne Jezioro. Zdjęcie poniżej:) Kaniony w Czarnogórze Jeśli mowa o Durmitorze, to będąc w okolicy, nie wypada pominąć (a wręcz trzeba zobaczyć! ) dwa kaniony leżące na terenie Parku Narodowego Durmitor. Miejsca absolutnie fenomenalne i jedyne w swoim rodzaju. Oczywiście jeśli ktoś lubi rafting to tym bardziej polecam, jednak nawet jeśli nie, to i tak warto wpaść tutaj choć przejazdem. Majestat gór najwyższej klasy! Kanion rzeki Tary Zdecydowanie najbardziej znany kanion Czarnogóry. Rzeka Tara liczy sobie 144 kilometrów i opływa Park Narodowy Durmitor z północnego-wschodu. Tworzy ona kanion, który jest najgłębszym w Europie i jednym z najgłębszych na świecie. Długość przełomu to 78 kilometrów, zaś głębokość sięga o 1300 metrów! Niesamowite to uczucie jadąc na samym jego dnie! Dla zainteresowanych raftingiem polecam zerknąć choćby na tę stronę.
Niemniej koniecznie wybierzcie się przez Durmitor w stronę Jeziora Pivsko, gdyż prowadząca tam trasa jest doprawdy fenomenalna. Mowa o tym odcinku, który zwłaszcza przez motocyklistów uznawany jest za jeden z piękniejszych w Europie. Trudno się nie zgodzić. Zwłaszcza, że miałem przyjemność podziać go dwa razy. Raz zjeżdżając licznymi zakrętami i tunelami w dół, aby na dole dowiedzieć się, że dalsza trasa do Bośni jest zamknięta i trzeba wracać górą. Jak coś pisałem o tym już w tekście: Durmitor, Jezioro Pivsko i truck Najlepsze miejsce w Czarnogórze.
Ceny za dzień raftingu to 45 Euro, do nawet 230 Euro za czterodniowy rafting z noclegami. Most na kanionie rzeki Tary Nad Tarą zawisnął również jeden z najwyższych mostów w Europie. Świetnie prezentuje się w barwach jesiennych! Znajduje się po drodze na Durmitor, na pewno zauważycie:) Kanion rzeki Pivy Rzeka Piva wraz z sztucznym jeziorem opływa Park Durmitoru z kolei od strony zachodniej. Płynąc zaś na północ, zaraz przed granicą z Bośnią i Hercegowiną łączy się wraz z Tarą tworząc Drinę. Na Pivie także organizuje się raftingi, jednak nie są one tak spektakularne i popularne jak te na Tarze.
Kwalifikacje Euro U-17: Polska - Czarnogóra w Szubinie
Z Žiliny jedzie się do mijescowości Ružomberok, a później już tak jak poniżej (punkt 2b). Osoby przekraczające granicę w Chyżne kierują się na Ružomberok, Banska Bistrica, Zvolen, Dudince do granicy z Węgrami w miejscowości Šahy. 200 km. Na terytorium Węgier trzeba kierować się na początku na miejscowość Vać, a później na Budapeszt. Stolicę Węgier można ominąć obwodnicą (trasa 2-pasmowa, ale dłuższa) lub przejechać przez centrum. Z Budapesztu w stronę granicy z Serbią (kierunek: Szeged/Beograd).
Polska - Czarnogóra 21.03.2018 [GDZIE OBEJRZEĆ W TV
Wizyta Prezydenta Czarnogóry w Polsce
Sporo jest tego typu materiałów o Czarnogórze w sieci, więc nie chciałbym powielać typowych dla takich tekstów miejsc. A przynajmniej zbyt dużo powielać. Stąd też w zestawieniu tym nie będzie prawie w ogóle miast, a w większości góry, jeziora i rzeki Czarnogóry, które widziałem i które z całego serca polecam. A jeśli macie swoje ulubione miejsca w Czarnogórze, o których tutaj nie pisałem – to wiecie co z tym zrobić! Zapraszam do sekcji komentarzy:) Jeśli jesteście zaś zainteresowani niedrogimi noclegami w Czarnogórze, a przy okazji chcielibyście mi jakoś wynagrodzić pracę nad artykułami, to zapraszam na koniec wpisu;) aktualizacja lipiec 2021 Wakacje w Czarnogórze czas start! A zanim przejdziecie dalej, zapraszam do wspomnianego na samym początku wideo. Myślę, że będzie to fajne preludium do reszty tekstu o Czarnogórze: Samoloty do Stolicy Czarnogóry Aktualizacja 2021! ̶B̶e̶z̶p̶o̶ś̶r̶e̶d̶n̶i̶o̶ ̶p̶o̶z̶a̶ ̶p̶o̶l̶s̶k̶i̶m̶ ̶L̶O̶T̶e̶m̶ ̶n̶i̶e̶ ̶m̶a̶ ̶i̶n̶n̶y̶c̶h̶ ̶p̶o̶ł̶ą̶c̶z̶e̶ń̶ ̶d̶o̶ ̶s̶t̶o̶l̶i̶c̶y̶ ̶C̶z̶a̶r̶n̶o̶g̶ó̶r̶y̶ ̶-̶ ̶P̶o̶d̶g̶o̶r̶i̶c̶y̶.
czarnogóra atrakcje - blog podróżniczy Doroty i Jarka
Jak dojechać i dolecieć do Czarnogóry z Polski? Naszym zdaniem najwygodniej jedzie się przez Chorwację autostradami (koszt w obie strony w sezonie 2017 to około 300zł), później trochę mniej wygodnie przez Bośnię i Hercegowinę, a najmniej wygodnie przez Serbię ale jednak zdania są podzielone i goscie chwalą trasy przez bosnie też. Jadąc przez Serbie można załadować auto na pociąg w Belgradzie i potem 12 godzin jechać do Czarnogóry nad samo morze do miejscowości Bar.
Nareszcie są też tanie bezpośrednie loty z Polski do Czarnogóry! Dzięki Wizz Air można już rezerwować bilety na loty z Katowic i Warszawy do stolicy Czarnogóry czyli Podgoricy. Terminy od 18 czerwca do 14 września. Ceny konkurencyjne w stosunku do czarterów biur podróży i oferty Lotu np lot z warszawy 2 lipca i powrot 13 lipca to koszt tylko 349 zł z karta rabatową WIZZ Discount Club która kosztuje tylko 30 euro dla 2 osób lub 60 euro dla 6 osób na cały rok Do Podgoricy lata tez Ryanair z Wrocławia i tu są jeszcze tańsze bilety niż w Wizzair.
Prokletije – Góry Przeklęte Bardzo się cieszę, że w tym roku było dane mi tutaj pojechać, bo żałowałem, że nie dotarliśmy w Góry Przeklęte podczas pierwszego wyjazdu do Czarnogóry, a także i Albanii. I co tutaj dużo mówić. Góry Przeklęte są niesamowite. Potężne, monumentalne, co zakręt coraz bardziej wprawiające w osłupienie. Obiecałem sobie wrócić tutaj raz jeszcze, tylko z rowerem. Fragment jaki przejechałem autem możecie znaleźć tutaj i jest to świetny pomysł na jednodniową wycieczkę z Podgoricy, albo na kilkudniowy wypad rowerowy po okolicy. Droga jest w 90% asfaltowa (przynajmniej ten odcinek na mapie).
A wie co mówi, bo Czarnogórę zjeździł z aparatem wzdłuż i wszerz. Nie będę się rozpisywał. Kilka kadrów z tego jeziora mogliście zobaczyć w filmie (nawet Stefana w kilku ujęciach), a kilka innych kadrów wrzucam poniżej. Zdjęć moich, ale też Stefana, który jest tutaj z aparatem kilka razy w miesiącu i wielokrotnie trafił niesłychanie dobre warunki.
Ciężko znaleźć w ogóle lot poniżej 600 zł, jednak myślę, że to stanieje. Na całe szczęście z pomocą przychodzi jeszcze Ryanair, który cenowo wygląda już znacznie lepiej i za nieduże pieniądze można dzięki niemu dolecieć do Czarnogóry. Transport w Czarnogórze – autobusy i pociągi Zanim jeszcze przejdziemy do ciekawych miejsc w Czarnogórze, słów kilka o transporcie. Jak wiecie, za pierwszym razem przejeżdżałem Czarnogórę na rowerze. Za drugim razem roweru było już znacznie mniej, a większość miejsc w Czarnogórze odwiedziłem autem.
Góry w Czarnogórze - Transjura